Laxeermiddel afvallen

Alles over afvallen met laxeermiddel

Laxeermiddel afvallenU hoort vast wel eens verhalen over mensen die een groot aantal kilo’s is kwijtgeraakt door laxeermiddel. De vraag is natuurlijk of dat mogelijk is, en of het dan gezond is. Dat alles leest u hier.Wat zijn laxeermiddelen
Laxeermiddel is bedoeld om te helpen bij het ontlasten. Mensen met een slechte stoelgang of verstopping kunnen er gebruik van maken in normale doses. Als er grotere hoeveelheden laxeermiddel ingenomen worden, wordt de stoelgang dusdanig versneld dat het voedsel niet lang genoeg in de darmen is verbleven. Voedingsstoffen worden vooral in de darmen opgenomen, dus als voedsel daar korte tijd is geweest, kunnen niet alle voedingsstoffen opgenomen worden. Op die manier zou je dus kunnen denken dat afvallen met laxeermiddel goed is. De vraag is natuurlijk of dat echt zo is.

Laxeermiddel afvallen veilig?In principe is het nooit aan te raden pillen te slikken zonder dat dit noodzakelijk is. Wat dat betreft is het dus niet verstandig laxeermiddelen op dergelijke wijze te gebruiken. Omdat ze ingrijpen in de opname van voedingsstoffen, kan het niet anders dan leiden tot problemen. Daarnaast is ieder persoon anders en is nooit te voorspellen hoe uw lichaam zal reageren op inname van laxeermiddel.

Bijwerkingen van laxeermiddel

De bijwerkingen die we hier noemen geldt alleen voor overmatig gebruik. Als u zich aan de voorgeschreven dosis houdt, kunt u het beste uw bijsluiter raadplegen. Grote hoeveelheden laxeermiddel kunnen leiden tot een aantal problemen. Enkele hiervan zijn: Braken, misselijkheid, rectale bloedingen, uitdroging, diarree, maagkrampen en zelfs tot de dood, in erge gevallen.

Wie gebruiken laxeermiddel dan wel om af te vallen?Als u dit alles zo leest overweegt u waarschijnlijk, en hopelijk, niet meer om af te vallen met laxeermiddel. Er zijn zoveel nadelen aan verbonden, dat het simpelweg niet verstandig is om het uit te proberen. De reden dat mensen het toch gebruiken verschilt natuurlijk per persoon. Over het algemeen zijn het mensen die koste wat kost willen afvallen, desnoods met laxeermiddel. Het gaat hierbij vaak om personen met een eetstoornis. Voor hun omgeving willen ze de stoornis verborgen houden. En ja, dan is laxeermiddel heel handig. Daarnaast kan je lekker eten zonder dat de voedingsstoffen opgenomen worden. Het probleem is echter dat om hetzelfde resultaat te behalen, er steeds grotere hoeveelheden nodig zijn. Uiteindelijk zelfs dusdanig grote doses, dat het fataal kan worden.

Andere laxerende middelenEr zijn veel middelen op de markt die een laxerende werking hebben. Ze worden veelal omschreven als producten die de darmen reinigen, of helpen bij de vetverbranding. Ook daarvoor geldt dat er gewoon minder voedingsstoffen opgenomen worden uit het voedsel. In kleine hoeveelheden is dat natuurlijk niet zo erg. Waar u wel voor moet waken, is dat u zich niet laat meeslepen door deze mooie praatjes, want meestal is het gebakken lucht. Onthoudt: Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Een van de bekendste producten met laxerende werking is groene thee. Alle kruiden die erin zitten, versnellen de stoelgang enigzins, waardoor u afvalt. Op zichzelf is het natuurlijk niet erg, om deze manier een klein beetje met laxeermiddel af te vallen. Maar het gevaar is dat u zo veel mogelijk kruidenthee gaat drinken, om maar af te vallen. Doe dit dus niet.

Conclusie over laxeermiddel afvallen

We kunnen wel concluderen dat afvallen met laxeermiddel af te raden is. In kleine hoeveelheden zijn laxeermiddelen onschadelijk, maar in grote hoeveelheden niet. Afvallen mag een mooie bijkomst zijn van laxeermiddel, maar moet nooit het doel worden. Als u mensen hoort praten over deze manier van “makkelijk afvallen”, leg ze dan uit dat het niet verstandig is. Menig persoon is hier de mist in gegaan, en heeft ernstige gezondheidsklachten en soms zelfs een eetstoornis eraan overgehouden. Het is vele malen verstandiger om een ander dieet uit te proberen dan het laxeermiddel afvallen. Die diëten gaan misschien niet zo snel als met de laxeermiddelen, maar zijn in ieder geval veiliger. Hieronder een aantal diëten die we aanraden.