Kat afvallen

Ook je kat kan afvallen

Overgewicht komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij huisdieren. Zij kunnen zelf natuurlijk niet hun verantwoordelijkheid nemen, dus dat moet u voor ze doen. Hier leest u hoe u uw kat kunt helpen bij het afvallen.

Waarom moet de kat afvallen?


Als mensen te dik zijn, hebben ze een verhoogde kans op vele ziekten. Denk hierbij aan hart- en vaat ziekten, diabetes, etc. Voor een kat geldt dit ook. Een groot deel van het poezenlichaam werkt op dezelfde manier als een mensenlichaam. Het is dus logisch dat overgewicht bij katten net zo schadelijk is als bij mensen. Daarnaast is de levensverwachting van de kat veel korter, Katten halen, meer dan mensen, plezier uit spelen, jagen en bewegen. Hoe dikker een kat, hoe minder dat mogelijk is. Een kat met overgewicht zal minder plezier hebben, maar eerder moedeloos zijn. Erg jammer voor de poes, maar ook voor u natuurlijk. Uw kat verzorgt niet zijn eigen eten, dat doet u voor hem. Daarom bent u de schuldige aan het overgewicht van uw kat. Wees niet bang, meer dan een derde van alle katten in Nederland heeft te leiden onder zwaarlijvigheid. U bent dus niet de enige.

Hoe kan mijn kat afvallen?

Zoals eerder al gezegd, werkt een kattenlichaam niet veel anders dan een mensenlichaam. Ook afvallen gaat dus ongeveer op dezelfde manier. Bij mensen is het zaak meer te bewegen, terwijl u minder calorieën binnenkrijgt. Dit is ook zo voor een kat.

Voeding

 

Het belangrijkste is de juiste voeding. Ook al beweegt uw poes helemaal nooit, met de juiste voeding had u het overgewicht toch kunnen voorkomen. Veel katten krijgen te vette voeding. In reclames beweert men dat katten genieten van brokken met groenten en ragout. Natuurlijk niet. In de wilde natuur aten ze ook geen doperwten of gekookte saus.Vermijdt dat daarom ook zo veel mogelijk bij het voeden van de kat, Geef gewoon brokken zonder iets erop of eraan. Soms eten katten dat niet, als ze vetter eten gewend zijn. Maar als katten eenmaal honger krijgen, eten ze het heus wel, wees niet bang. Het is wel moeilijk om door middel van de juiste voeding de kat af te laten vallen. Met voeding kan je vooral overgewicht voorkomen. Om een kat daadwerkelijk af te laten vallen, moet je die goede voeding combineren met voldoende beweging.

BewegingAls uw kat eenmaal te dik is, is het niet makkelijk om af te vallen. Ook zal het aan het begin moeite kosten hem in beweging te krijgen. De meeste dieren kunnen geen gevolgen op de lange termijn begrijpen. Een kat zal daarom niet weten dat het vette eten de oorzaak is van zijn overgewicht, of dat het te verhelpen is met beweging. U zult hem dus moeten dwingen. Aan het begin is het misschien vervelden, uiteindelijk zal het uw kat gelukkiger maken. Er zijn veel manieren om uw kat in beweging te krijgen. Hieronder een aantal manieren op een rijtje gezet.

 • Laat de kat jagen. In het wild moesten katachtigen jagen voor hun voedsel. Het eten dat ze vingen was niet alleen gezonder dan het eten wat in de winkel lag, het kostte ook energie om het te vangen. Als u ongewenste muizen heeft, wees dan niet bang om de kat eropaf te sturen. Als u geen muizen heeft kunt u ook eens in de week een muis kopen voor uw kat. Het ziet er misschien niet netjes uit, maar het zal uw kat helpen met afvallen en tegelijk blijer maken.
 • Laat uw kat uit. Normaliter worden alleen honden uitgelaten, maar waarom zou u een kat niet uit kunnen laten? Op internet zijn genoeg tuigjes voor katten te vinden, die ervoor zorgen dat hij niet weg loopt. Aan het begin is het vast moeilijk hem mee te laten lopen, omdat hij het niet gewend is. Wees streng, en zorg ervoor dat hij het leert. Uiteindelijk zal het hem helpen, en zolang u dat in gedachten houdt, zal het u lukken om het uw kat aan te leren.
 • Koop een lopende band. U kunt uw kat laten lopen op een lopende band. Zoals mensen fitnessen om af te vallen, kunnen dieren dat natuurlijk ook. Omdat ze niet begrijpen waarom ze moeten rennen, kan het lastig zijn om ze zover te krijgen. Beloon ze met (gezonde) hapjes, als ze een tijdje gerend hebben. Desnoods kunt u een sardientje voor de kop houden met een touwtje, zodat ze moeten rennen om erbij te komen.
 • Verspreid het eten. De meeste mensen hebben eetbakjes in de keuken staan, en de kattenbak in de gang. Niet ver lopen voor de kat. U kunt meerdere kleine voerbakjes door het huis verspreiden, zodat uw kat moet zoeken en meer beweging krijgt. Als uw huis meerdere verdiepingen heeft, maak daar dan gebruik van. Ook voor een kat is traplopen zwaarder dan over een recht stuk vloer lopen.
 • Laat uw kat buiten. In sommige buurten is het lastig, en sommige katten raken makkelijk de weg kwijt. Als dat voor u ook geldt, is het misschien niet zo verstandig, en kunt u beter de andere methodes gebruiken. Als u wel in de mogelijkheid bent uw kat buiten te laten, doe dat dan. Katten gaan vaak op hele ontdekkingstochten, maken vrienden, vechten, en springen van dak naar dak. Enorm inspannend natuurlijk. Ongemerkt zal hij veel calorieën verbranden op die manier.

ValkuilenKatOp deze manier lijkt het natuurlijk heel makkelijk om uw kat af te laten vallen. Wij weten natuurlijk ook dat het veel moeilijker is dan het lijkt. We hebben hier een aantal redenen op een rijtje gezet die er vaak voor zorgen dat het u niet lukt om uw kat te laten afvallen:

 

 • Uw kat gebruikt bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen hebben effect op de spijsvertering van uw kat. Check bij de dierenarts of dit ook voor u geldt. In dit geval moet u misschien ook oppassen met het laten afvallen van uw kat. Raadpleeg de dierenarts voor wat u hier moet doen.
 • Het is een verkeerd ras. Sommige rassen zijn zo gefokt dat ze heel moeilijk afvallen. Als dat zo is, heeft u pech, en kunt het beste gewoon gezond laten eten, en ervoor zorgen dat hij niet nog veel zwaarder wordt.
 • U bent ongeduldig. Afvallen duurt ook bij katten soms lang. Als u na een paar dagen geen resultaat ziet, wil dat niet zeggen dat het niet werkt. Wacht lange tijd af, soms meerder maanden, en uiteindelijk zal u wel degelijk het resultaat zien.
 • U geeft tussendoortjes. Als u de “maaltijden” gezonder heeft gemaakt, bent u op de goede weg. Vergeet alleen niet dat tussendoortjes uw kat ook dik maken. Voor katten zijn tussendoortjes erg verslavend, ze zullen alleen maar meer en meer willen. Stop dus per direct met het geven van tussendoortjes.
 • U bent niet nauwkeurig genoeg. Raadpleeg de dierenarts voor wat de beste hoeveelheid voer is voor uw kat. Weeg vervolgens elke dag die precieze hoeveelheid af, op de gram na. Het sluipt er makkelijk in om de kat net wat te veel te geven. Want ach, hij geniet er zo van.
 • U kunt niet tegen bedelen. Katten zijn als geen ander goed in bedelen. Als u wil dat uw kat afvalt, moet u voorbereid zijn op bedelen. Hij is gewend dat hij elke dag allerlei lekkers krijgt, en natuurlijk wil hij daar niet vanaf. Bedenk dat het voor zijn eigen bestwil is, en geeft niet toe.

Conclusie

Combineer beweging en de juiste voeding, dan zal uw kat afvallen. Overdrijf het niet met allerlei ongezonde hapjes of tussendoortjes, de simpele maaltijd is het best.

 

2 thoughts on “Kat afvallen”

 1. j.f. says:

  Koop een muis? Een sardientje aan een touwtje? Dag en nacht buiten laten? Kat aan een tuigje? En waar koop ik een loopband? Heeft de schrijver zelf wel eens katten gehad? Sorry hoor maar dit kan ik niet serieus nemen.

 2. Db says:

  Idd dit is niet serieus te nemen.
  Een muis in huis??? Voor een binnenkat?? Lekker zo vieze muis in huis als ie de dood in gejaagd Word door m’n poes. Loopband voor de kat? Net of die daar op blijft lopen! Visjes aan een touw…hmm andere sites komen toch echt met betere ideeën!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *