Chiazaad en Lijnzaad

Chiazaad en lijnzaad kunnen goed helpen bij het afvallen

Afvallen door het eten van zaden is een geode methode. Met name chi- en lijnzaden hebben bepaalde effecten die een goede werking hebben op de vetverbranding. In dit artikel leggen we uit hoe u optimaal gebruik kunt maken van de werking van de zaden.

Wat zijn chiazaad en lijnzaad?


Chiazaden zijn verwant aan muntplanten en komen oorspronkelijk uit Mexico. Maya’s en Azteken aten veel chiazaden. In die tijd werd chiazaad zelf waardevoller geacht dan goud. Natuurlijk wisten ze nog niet wat precies de werking van de zaden waren, maar gelukkig weten we die nu wel!

Een aantal voedingsstoffen die in chiazaden te vinden zijn:

Omega 3 vetzuren: Nergens in de natuur zijn zaden te vinden die zo veel omega 3 zuren bevatten als deze. Omega 3 zuren hebben een bijzonder goede werking op de hersenen en verlagen het cholesterolniveau en dus het risico op hart-en-vaatziekten.

Vezels:  Heel veel voedingsstoffen bevatten veel vezels, en zo ook chiazaden. Het bijzondere aan chiazaden is echter dat ze in verhouding tot het aantal vezels extreem weinig calorieën bevatten. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer opgenomen worden door het lichaam. Heel belangrijk dus, om er genoeg van binnen te krijgen! Met deze zaden krijgt u veel vezels binnen zonder u zorgen te maken over calorieën.

Antioxidanten: Deze zorgen ervoor dat uw lichaam minder snel veroudert. Lichaamscellen worden om de zo veel tijd vervangen. Door antioxidanten te eten, zorgt u ervoor dat dit minder vaak gebeurt. Uw cellen hebben dus een langere levensduur, waardoor u ouder wordt en u er relatief jonger uit ziet. Zoals hier te lezen:


Proteïnen en mineralen: Proteïnen zijn essentieel voor sporters, omdat ze een belangrijke energiebron voor spieren zijn.  Door genoeg (gezonde) proteïne binnen te krijgen voelt u zich fitter en kunt u beter sporten. Mensen met een allergie voor lactose of noten krijgen vaak onvoldoende proteïnen binnen. Juist voor die mensen zijn chiazaden een goed alternatief.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is het zaad van vlas en wordt gebruikt voor lijnzaadolie en veevoer. Daarnaast wordt het vaak aanbevolen ter verbetering van de stoelgang. Lijnzaad is vooral bekend door de grote hoeveelheid omega 3 die het bevat. Daarnaast zit er veel omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, kalium en zink. Lijnzaad is goed voor sterke botten en een gezond cholesterol.

Overeenkomsten

Chiazaad en lijnzaad hebben ongeveer dezelfde smaak. Daardoor kan je in recepten vaak chiazaad en lijnzaad door elkaar halen en op die manier, zonder veel moeite, gevarieerder eten.

Ook qua inhoud verschillen ze niet veel. Bijna alle voedingsstoffen die in chiazaad zitten, zitten ook in lijnzaad, alleen de hoeveelheden verschillen enigszins. Met beide zaden is het heel makkelijk om te koken. Er zijn enorm veel recepten over beschikbaar en het is goed verkrijgbaar in speciaalzaken als niet in supermarkten.

Koken met lijnzaad en chiazaad

Een bekend gebruik van deze zaden is het mengen door salades. De olie kan heel simpel door een dressing gemengd worden, maar de zaden zelf zijn ook lekker in een salade. Behalve dat ze gezond zijn, geven ze namelijk een prettige bite in een vaak zachte salade.

Veel mensen eten ’s morgens muesli of cruesli omdat dit erg gezond is. Deze worden nog gezonder als er lijnzaad of chiazaad doorheen gemengd worden. Ze zijn dan nauwelijks te proeven maar de gezonde effecten zijn er natuurlijk niet minder op geworden!

In de meeste supermarkten zijn pakken rijst met een notenmengsel er doorheen te koop. Het is heel makkelijk om zelf zo’n notenmengsel te maken van onder andere chia- en lijnzaad. Meng deze met sesamzaad en zonnebloempitten en voeg ze toe als de rijst al gekookt is. De warmte van de rijst zal ook het mengsel opwarmen en het geeft een verassende kant aan gewone rijst.

Een ander gerecht waar de zaden lekker bij zijn is pap. Ook pap is een gangbare starter van de dag en kan nóg gezonder! Gewoon door de warme melk roeren voor je de papmix toevoegt is genoeg.

De meeste taartsoorten gaan goed samen met lijnzaad en chiazaad. Pas wel op dat heel zoete taarten er wel minder lekker van kunnen worden. Voeg het bijvoorbeeld niet toe aan een chocoladetaart. Je kan het op twee manieren toevoegen. Een optie is om het door de taartbodem en –rand te mengen als je het deeg aan het maken bent. Als je een taart maakt met een mengels van fruit, noten, of iets dergelijks kunnen de zaden daar ook goed doorheen gemengd worden.  Als je voor de eerste manier kiest is het wel belangrijk dat de zaden niet te dicht bij de rand zitten omdat ze dan zwart gebrand kunnen worden.

Er zijn veel kinderen die moete hebben met gezond eten. Maar ook kinderen moeten voldoende vezels binnen krijgen. Een goede optie voor kinderen is een bakje yoghurt met de zaden er doorheen.  De smaak van de yoghurt kan dan wel wat ‘muf’ worden, maar dat is goed te verhelpen door een beetje suiker of honing door de yoghurt te mengen. Niet te veel natuurlijk, het moet wel gezond blijven!

Geschiedenis van de lijnzaad

Lijnzaad is een bekend product in de geschiedenis. Al in 6000 v. Chr. werd lijnzaad meegegeven aan de doden, omdat men wist dat het zo’n gezond product is. Ook heeft lijnzaad een vermelding in het Oude Testament: ‘ het vlas en de gerst worden geslagen, want de gerst was in de aar en het vlas in de halm’ .

Lijnzaad is ook lange tijd als geneesmiddel gebruikt. De eerste vastlegging (die gevonden is!) daarvan is, stammen uit 460 v. Chr. Hippokrates, de vader van de geneeskunde, schreef ze voor bij problemen met slijmvorming en vele andere aandoeningen. Vele artsen en onderzoekers uit die tijd volgden hem daarin, tot zo recent als in de Middeleeuwen. Het blijkt dat dus wel dat chiazaad en lijnzaad verstandige keuzes zijn tijdens het afvallen!

2 thoughts on “Chiazaad en Lijnzaad”

  1. Estrella says:

    Hete lucht moet je alleen geurbiken als je twee bakplaten in je oven schuift, zodat de hete lucht overal kan komen en alles gelijkmatig bruin wordt. Gebak, brood etc. droogt uit van hete lucht. Bovendien moet je oventemperatuur 10% lager als je het toch gebruikt. Vandaar dat ik het er altijd bij zet. Ik gebruik nooit de stand hete lucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *