melk afvallen

Afvallen met shakes

Hoe werkt afvallen met shakes?


Als men het heeft over shakes bedoelt men meestal maaltijdshakes. Een maaltijdshake is een shake die je maaltijd vervangt. In plaats van een maaltijd drink je dan dus een shake. Het is makkelijk om ervoor te zorgen dat een shake precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat.

Waarom Afvallen met Shakes?


Bij een maaltijd is het moeilijker om een idee te krijgen van het aantal calorieën, omdat het aantal calorieën per hoeveelheid vaak niet duidelijk is. Ook weten veel mensen niet hoeveel vitaminen en mineralen er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Bij een shake daarentegen, is altijd precies duidelijk hoeveel er van wat in zit.
Ook zorgen veel maaltijdshakes voor een verzadigd gevoel. Je hebt daardoor minder zin in eten. Veel mensen nemen, als ze honger hebben buiten de maaltijden, tussendoortjes. Tussendoortjes zijn een van de grootste dikmakers. De meeste tussendoortjes zijn namelijk niet erg gezond, waardoor je er dikker van wordt dan van gewone maaltijden. Tot slot vinden velen het moeilijk om de hoeveelheid tussendoortjes te doseren. Als je met een zak chips op de bank zit, blijf je vaak gedachteloos dooreten tot de zak op is. Voor dit alles zijn shakes dus een goede oplossing. Niet alleen krijg je met maaltijdshakes precies de goede hoeveelheid voedingsstoffen binnen, ook mindert het indirect de inname van overbodige calorieën in bijvoorbeeld tussendoortjes.


Afvallen is altijd een combinatie van minder calorieën binnen krijgen en meer calorieën verbranden. De maaltijdshakes helpen dus met het minder binnenkrijgen van calorieën. Het is mogelijk om met alleen shakes af te vallen, hoewel het effectiever is om ook te sporten, zo kunt u kilo’s afvallen:


Gunstig aan shakes is dat ze veelal veel eiwitten bevatten. Eiwitten zijn onder andere nodig voor zowel onderhoud als opbouw van spieren. Het wordt vaak vergeten, maar spieren verbranden non-stop calorieën, ook al bent u niet aan het sporten. Een dieet dat voldoende eiwitten bevat is dus zeer belangrijk. Als je veel spieren hebt, zal het overschot aan calorieën op basis van een standaard dieet minder groot zijn, en het afvallen dus makkelijker.

 Verschillende varianten van afvallen met shakes

Er zijn tientallen bedrijven die shakes verkopen om mee af te vallen. Hoewel het concept bij de meeste bedrijven ongeveer hetzelfde is, voeren ze bijna allemaal een differentiatiestrategie. De meerderheid zal dan ook zeggen dat hun variant op de shake een speciale is, of dat ze speciale ingrediënten toegevoegd hebben. De een voegt extra vezels toe “voor een betere stoelgang”, de ander frambozensmaak “voor de lekker”. Hoe het ook zij, in principe maakt het weinig uit met welke producent u in zee gaat. Een punt waar u wel op moet letten, is de zwaarheid van het dieet. Sommige shake-diëten schrijven voor om slechts één maaltijd per dag te vervangen, anderen raden aan om alle drie de maaltijden te vervangen door een maaltijdshake. Het principe is hierbij hetzelfde als bij het cambridgedieet, waarbij je zelf kan kiezen hoe zwaar je het dieet wil.
Het is logisch dat je sneller afvalt als het dieet zwaarder is. Toch is het niet slim om daarom het meest zware dieet te kiezen. Als u een zwaar dieet (een crash dieet) kiest, is de kans op een terugval namelijk groter. Tijdens het volgen van een zwaar dieet denkt het lichaam namelijk dat er een periode van schaarste is aangebroken. Als u dan stopt met het dieet denkt het lichaam nog steeds dat het in de periode van schaarste zit. Een automatische reactie is dan ook om zoveel mogelijk vet op te slaan. Het is daarom sowieso slimmer om het af te bouwen, maar ook om een niet al te zwaar dieet te nemen. Het is wellicht verstandiger om wat langer een licht dieet te volgen met shakes, dan voor kortere tijd een heel zwaar dieet met shakes.  Ook komt vaak voor dat als een dieet afgelopen is, je snel weer de lekkere dingen wil eten die je eerst moest laten staan. Als je dieet heel zwaar was, zal dat een groter effect hebben dan wanneer je een wat lichter shake dieet gevolgd hebt.

 

Voordelen van afvallen met shakes

 1. Een groot voordeel is dat shakes niet zo veel energie bevatten als een maaltijd. U krijgt dus minder energie binnen dan u gewend bent. Minder calorieën binnen krijgen staat bijna onvermijdelijk gelijk aan kilo’s verliezen. Het voordeel is ook dat de shakes wel vullen waardoor je minder honger hebt en minder snel naar de tussendoortjes grijpt.
 2. Afvallen met shakes is niet een tijdrovende manier van afvallen. Veel diëten hebben ingewikkelde recepten, omdat maaltijden anders vaak niet gezond genoeg zijn. Bij maaltijdshakes is dat niet het geval. Het enige wat je hoeft te doen is het poeder dat je in de winkel koopt toe te voegen aan een vloeistof naar keuze, en klaar is Kees.
 3. Er is voor iedere een shake. Zoals eerder genoemd onderscheiden bedrijven zich graag van elkaar. Een van de manieren waarop ze dat doen is door verschillende smaken aan te bieden. Veel mensen houden niet van de zoeten smaak die veel shakes hebben. Gelukkig is het goed mogelijk om een minder zoete smaak te kiezen. Of juist een zoetere natuurlijk, als je daar meer van houdt.
 4. De shakes worden verkocht in standaardhoeveelheden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je te veel binnen krijgt. Sterker nog, zonder nadenken kan je gewoon de shakes drinken, en je valt af!

 Nadelen van afvallen met shakes

Behalve de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan de shakes verbonden. Hieronder vertellen we de nadelen, daarna geven we voor de meeste nadelen een oplossing, zodat deze methode wel nog een optie voor je blijft!

 1. Afvallen met shakes kan aan de prijzige kant zijn. Veel bedrijven vragen een onrealistische prijs voor hun producten. Sommige producten verkopen ze in combinatie met boeken, afslank cursussen of hele afvalprogramma’s. Die laatste mogelijkheden zijn niet aan te raden, omdat u geen waar voor uw geld krijgt.
 2. Na het volgen van een shakedieet is de kans dat u aankomt zeker aanwezig. De reden dat je in de eerste plaats dik bent, is uw leef- of eetpatroon. Als je na de shakes weer in datzelfde patroon vervalt, zal u weer aankomen.
 3. Het is niet gezellig om shakes te eten in plaats van een maaltijd. Als u altijd met uw gezin eet bijvoorbeeld, of als u uit eten gaat, is het vervelend om in plaats van lekker te eten in plaats van eten uit een beker te nippen.
 4. Dit dieet bevat niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Als je een van de zwaardere varianten van een shake dieet  volgt, krijg je simpelweg te weinig binnen van sommige voedingsstoffen. Op de lange termijn kan dit makkelijk tot problemen leiden.

Ontkomen aan de nadelen van de shakes

 1. Doe grondig onderzoek naar de verschillende aanbieders. Kies voor een hele simpele, en voeg zelf de nodige voedingsstoffen toe. Pas wel op voor onbetrouwbare websites en raadpleeg desnoods de consumentenbond.
 2. Stop niet ineens met dit dieet, maar bouw het langzaam af. Je lichaam kan dan wennen aan het nieuwe eetpatroon. Ook moet je structureel iets veranderen aan je levenswijze van voor het dieet.
 3. Het kan geen kwaad om af en toe een maaltijd over te slaan, zolang de vervangende maaltijd maar gezond is. Als je altijd met anderen eet heb je geen keus, je zal wel moeten.
 4. Het is heel goed mogelijk om zelf de voedingsstoffen toe te voegen aan de shakes. Ook kan je de tussendoortjes zo uitkiezen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 Hoe snel hebben de shakes effect?

Het ligt er vooral aan hoe zwaar het dieet is dat je kiest. Als je voor het zwaarste dieet gaat zal het afvallen enorm snel gaan. En als je pas echt snel effect wil hebben, zal je de maaltijdshakes moeten combineren met uitgebreid sporten. Zoals eerder genoemd, is de sleutel tot succes een combinatie van het verminderen van de inname van calorieën en het verhogen van de verbranding van calorieën. Het eerste wordt aangepakt door het shake dieet, het laatste kan je zelf voor elkaar krijgen door te sporten. Als je elke dag een rondje wandelt, of nog beter: naar de sportschool gaat, is het effect optimaal.

 

4 thoughts on “Afvallen met shakes”

 1. Bert says:

  Wijs artikel. Kan inmiddels al niet meer zonder de shakes, al is het maar vanwege die heerlijke smaken, lijkt soms wel of je een milkshake wegdrinkt!

  1. admin says:

   Fijn Bert,

   Het is altijd goed om te horen dat mensen met plezier kunnen afvallen.

   Ga zo door!

  2. kelly says:

   @Bert

   Welke shakes gebruik jij? Ik gebruik nu de shakes van Lucovitaal maar die vind ik niet zo lekker smaken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *