Citroendieet

Afvallen met Citroensap was nog nooit zo makkelijk!

Afvallen met citroensap was in Amerika een enorme hype. Mensen vielen kilo’s per week af door alleen een mengsel van citroen en water te drinken. Hier leest u hoe dat kon en waarom het wel of niet verstandig is het citroendieet te volgen.

Uitleg over citroen afvallen

Er zijn twee soorten van het citroendieet. U kan alleen citroen gemengd met water drinken als toevoeging aan uw dieet, of u kunt het speciale citroenmengsel drinken, waarin nog wat ingrediënten toegevoegd zijn. Als u op deze manier probeert af te vallen met citroensap, is het zeker dat het werkt. Toch is het dieet niet effectief. U krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft, en zodra u weer begint met normaal eten, komt u toch weer aan. Afvallen met citroensap kan dus werken op de korte termijn, op de lange termijn is het eerder slecht, dan goed voor je. De extreme variant van het afvallen met citroenen is dus niet aan te raden. Toch is er wel een manier waarop je ermee kunt afvallen. Want de citroen heeft een hoop eigenschappen die wel heel gezond zijn! In dit artikel beschrijven we beide vormen van het citroendieet, en de voor- en nadelen van de twee varianten. U kunt hier meer lezen over waarom citroensap gezond is, maar ook over andere diëten:

Waarom citroensap gezond is

Er zijn een aantal redenen waarom citroensap gezond is. Om te beginnen bevat het een aantal belangrijke voedingsstoffen. Zo zitten er bijvoorbeeld veel antioxidanten in citroenen en reinigen ze uw lichaam. Door ongezond eten komen er slechte stoffen in uw lichaam terecht, het eten van citroenen kan dus helpen bij het reinigen hiervan. Een gereinigd lichaam kan ook beter omgaan met voedingsstoffen, waardoor minder daarvan opgeslagen zullen worden als vet. Daarnaast voelt u zich ook gewoon gezonder door de antioxidanten die u binnenkrijgt. Het belangrijkste is wellicht dat citroen je stofwisseling versnelt. Een snellere stofwisseling betekent dat calorieën sneller verbrand worden. Hoe sneller calorieën worden verbrand, hoe gunstiger voor het afvallen natuurlijk. Sommige mensen zijn gezegend met een snelle stofwisseling die zij uit zichzelf hebben. Anderen hebben een normale, of zelfs langzame stofwisseling. Die mensen komen over het algemeen ook makkelijker aan. Juist voor hen kunnen citroenen een goede toevoeging zijn aan het dieet.
Het is dus niet verstandig af te vallen door alleen citroenen te eten, maar citroenen zijn wel gezond. Om af te slanken kunt u dus het beste citroenen toevoegen aan uw dagelijkse dieet. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te sporten. Een echte aanrader is skeeleren! Toch werkt sporten natuurlijk alleen in combinatie met een gezond voedingspatroon. Een citroenkuur werkt hier goed voor, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden.

citroen afvallen
gezond afvallen

Drie manieren van citroen afvallen

 1. Citroen en water – deze versie bestaat uit -de naam zegt het al- citroensap en water. Het komt erop neer dat u citroen mengt met water, en hier elke dag een glaasje van drinkt. Het is natuurlijk een heel lichte versie van het dieet, en niet erg ingrijpend. U kunt dit dus vele malen langer volhouden dan de officiële versie. Als u liever citroenen gebruikt als extraatje, niet als methode om snel af te vallen, is dit misschien een aanrader voor u.
 2. Ahorn & citroenmengsel – Dit is de officiële versie van de citroenkuur. Het is veel ingrijpender, maar werkt ook een stuk sneller. Er zijn namelijk een aantal ingrdiënten aan toegevoegd die vergelijkbare, of aanvullende effecten op de citroen hebben. Het werkt hierdoor beter, maar omdat het intensiever is kunt u het minder lang volhouden.
 3. Citroen bij de maaltijd – De laatste variant is dat u niet actief bezig bent met het volgen van de citroenkuur, maar dat u regelmatig citroen verwerkt in de hoofdmaaltijd. Behalve dat het lekker is, is het ook een waardevolle toevoeging aan uw dieet. Het is natuurlijk niet zo effectief als bovenstaande twee methoden, maar ieder beetje helpt natuurlijk.

Hieronder beschrijven we wat uitgebreider de voor- en nadelen van elke methode en geven we tips over hoe u deze het beste kan volgen.

Citroen en water

Deze variant van de citroenkuur is heel basaal, en daardoor populair. Als u geen zin hebt in aangrijpende veranderingen in uw dieet, is dit iets voor u. Het fijne van het mengen met water, is dat het helemaal geen moeite kost om het te volgen. Veel mensen proberen al genoeg water te drinken elke dag. Als u dat water verrijkt met een kleine hoeveelheid citroensap, komt er een extra “bite” an het water. De gunstige effecten van de citroen pakt u op deze manier mee, maar als u de officiële kuur zou volgen, zou het nog effectiever werken.

Ahorn en citroenmengsel

Deze versie is iets ingewikkelder dan de bovenstaande, maar u krijgt ervoor terug dat het veel beter werkt. Het is de bedoeling dat u een aantal ingrediënten mengt tot een sapje, en hier elke dag anderhalf à twee liter water van drinkt. Zolang u dat doet, is het bijna zeker dat u een hoop afvalt. Om het drankje te maken heeft u een aantal ingrediënten nodig:

 1. 1,5 Liter C + ahornstroop. Verkrijgbaar bij de apotheek, verschillende merken hebben dit in het assortiment.
 2. Multi-vitamine preparaat.
 3. Kruidenthee. Het maakt niet bijzonder veel uit welke soort, maar het beste is om een natuurlijke variant te kiezen, omdat dit ook nog hekot bijn het ontgiften van het lichaam.
 4. Cayennepeper en groene poeder.
 5. Citroensap.

Het is de bedoeling dat u elke dag een aantal “eenheden” van dit mengsel drinkt. Om één eenheid te maken, doet u het volgende:

Meng twee eetlepels citroensap met het C + ahorn sap. Vervolgens voegt u daar water aan toe tot het glas dat u wenst vol is. Tot slot een snufje  cayennepeper en u bent klaar. Veel werk hoeft het dus niet te zijn. Het is natuurlijk handig om van tevoren een grote hoeveelheid te maken. Dan hoeft u niet elke keer aan de slag, maar kunt u ook eenheden meenemen naar het werk of andere plekken. Het groene poeder moet niet toegevoegd worden aan het mengsel, maar moet elke ochtend en avond voor het slapen toegediend worden. Drink elke dag tien eenheden van dit mengsel, en u krijgt genoeg van de optimale hoeveelheden binnen.
Deze combinatie van ingrediënten stimuleert het afscheiden van afvalstoffen. Dit kan het lichaam zwaar belasten, pas hier dus mee op. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om naast die tien glazen van het mengsel, nog meer water te drinken. Dir neemt wat van de belasting van de organen weg, omdat het mengsel minder sterk aankomt. Daarnaast is het verstandig om tijdens de kuur zoveel mogelijk te bewegen. Dit stimuleert sowieso de vetverbranding, maar geeft u ook meer geestelijke rust, wat erg belangrijk is bij het ontgiften van het lichaam.

Tijdens deze kuur mag u niet eten. Natuurlijk is dat enorm zwaar, en uiteraard mag u dit dieet niet te lang volhouden. Als u het te lang volhoudt, heeft het zeker schadelijke gevolgen voor het lichaam. Wij raden het af om hiermee te experimenteren. Deze kuur is uitsluitend bedoeld om het lichaam te ontgiften. Een bijkomstigheid is natuurlijk dat u afvalt, ook omdat u niets eet. Als het u er echt om gaat dat u over de wat langere termijn afvalt, raden we aan een van de andere varianten uit te proberen.

Citroen voor bij de maaltijd

Als u niet een kuur wil die zo extreem is als de bovenstaande, maar de eigenschappen van de citroen u wel aanspreken, is het verstandig om elke dag citroen toe te voegen aan de maaltijd. Als u een mooie salade aan het maken bent, wat houdt u dan tegen om er wat citroen over heen te gieten. Zo ook voor pasta, aardappelen, vlees, vis, et cetera.  Bij veel recepten geeft het een verrassend lekker smaakje aan het gerecht terwijl het natuurlijk enorm gezond is.
Hieronder beschrijven we heel globaal een aantal recepten met citroen. De reden dat we dit zo globaal doen, is omdat u het beste zelf kunt experimenten met wat u lekker vindt. Wij geven hier slechts tips bij wat voor soort gerechten u het kunt uit proberen.

 • Bij een salade – Bij bijna alle lichte salades pas citroensap erg goed. Vooral als er kip inzit, of kleine stukjes spek. Ook bij salades met aardappel is het een aanrader. Er zijn soorten sla die wat mild zijn, door deze te combineren met citroensap worden deze wat pittiger. Als u een salade met rucola maakt, is citroen niet een goede combinatie, omdat rucola van zichzelf al pittig is.
 • Over het vlees – Bij sommige soorten vlees past citroensap heel goed. Vooral bij magere soorten vlees kan het. Over het algemeen geldt de regel dat u het niet moet combineren met varkensvlees, behalve schnitzel. Rundvlees daarentegen leent zich bij uitstek voor citroensap.
 • Over de vis – De meeste vissoorten zijn geschikt voor een marinade van citroensap of pure citroensap. Probeer het een keer uit met zalm, of een dunne scholfilet.
 • Over pasta – Sommige pastagerechten zijn geschikt voor citroen, maar niet allemaal. Carbonara gerechten bijvoorbeeld niet, eigenlijk alle zware pastagerechten kunt u beter niet combineren met het sap. Lichtere pastagerechten, bijvoorbeeld met zalm, zijn juist geschikt.

Citroenpillen

Voor mensen die willen afvallen met citroenen, maar geen citroenen lusten, is er een oplossing: citroenpillen. Deze pillen hebben al het gezonde van citroenen, en hetzelfde effect. Als u wel citroenen lust kunt u beter citroenen eten dan pillen slikken, want aan pillen zijn vaak andere stoffen toegevoegd. Een groot nadeel van de citroenpillen, is dat ze nogal duur zijn. Als het u gaat om het geld kunt u de vruchten beter vers kopen. Qua kwaliteit maakt het niet veel uit bij welke supermarkt of groenteboer u ze koopt. Ook zijn ze erg lang houdbaar. Probeer ze dus bij voorkeur in grote aantallen te kopen.

Conclusie

Een citroenkuur kan passen bij iedereen. De een is op zoek naar een zwaar crashdieet, de ander wil een pittige toevoeging op zijn dieet. Welke methode u ook prefereert, wat zeker is, is dat u er van af zal vallen. Als u nog twijfelt is het misschien verstandig om bijvoorbeeld te beginnen citroen toe te voegen aan uw maaltijden. Als dat goed bevalt kunt u ook de officiële reinigingsmethode proberen, maar bedenk wel dat die erg zwaar is. 

U kunt citroensap ook mengen in water, dan combineert u het goede van citroensap met het goede van water.

29 thoughts on “Citroendieet”

 1. Luca says:

  wordt nog niet direct georpsken over crashdiebten, maar over caloriebeperking en de onzin ervan. Een noodzaak lijkt mij om af te vallen, dat hier nadrukkelijk ontkent wordt (0.55, 2.00, 2.47, 6.38 sec). Wat er gegeten wordt is natuurlijk ook van belang, maar om af te vallen niet belangrijker dan het aantal calorieebn. Denk aan de eerste wet van de thermodynamica.Enige onderbouwing mag dan wel verwacht worden lijkt mij, maar die blijft afwezig.

  1. leer nederlands schrijven says:

   Leer Nederlands, kind…

   1. admin says:

    Je hebt zeker een punt, maar laten we het wel beleefd houden:)

 2. Ruslan says:

  hoi ik ben 57 jaar en nog vrij actief hou van de buihneluctt dus wandel ik graag. De sportschool is niet mijn ding om de ene dag ga ik een blokje om na het avond eten, als het kan elke dag. zondag heb ik samen met mijn man een wandeling gedaan van 12 km, dat doet mij goed en ik merk dat ik ook hier door afval, in combinatie met het dieet.neem ook vaak de fiets en zwem ook 1 keer in de week. genoeg beweging denk ik zelf. als het mooi weer word het paas weekend gaan wij de bossen en bergen van de ardennen weer verkennen. kan niet wachten.

  1. admin says:

   Hoi Ruslan! Het is ook helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan als je zo kan genieten van zulke activiteiten. Ik denk dat veel mensen jaloers op je zouden zijn als ze lezen hoe jij aan je beweging komt! Ga zo door!

  2. mischa says:

   Hoi, hoelang heb je daar ongveer over gedaan om de 10 kilo weg te krijgen? Gr

 3. sonny says:

  Waarom moet je een andere beledigen over zijn nederlandse spelling. Het gaat toch over diëten? Niet over nederlands leren schrijven. Zuiver discriminatie. Het houdt nooit op.

  1. Ties says:

   Goed Nederlands schrijven en anders je mening niet ventileren op een forum, simpel.

 4. Yvon Vermeulen says:

  Heb veaagje hoeveel ahornsirup doe je dan in anderhalf liter water . Of heb ik daar over heen gelezen?

  1. admin says:

   Hoi Yvon,
   Dankjewel voor je vraag! Bij de apotheek kan je ahorn kopen, op de verpakking staat hoeveel je ervan moet toevoegen!
   Veel succes met het afvallen, we horen graag hoe het is gegaan!

 5. Kees W. says:

  Beste mensen, ik eet nog steeds normaal als anders, maar ben al geruime tijd bezig met het drinken van die kleine flesjes met puur citroensap uit de supermarket (AH basic 200ml). ik doe dan s’ochtend en s’avonds voor de maaltijd +/-30ml in een beker met water opdrinken en ben daardoor mijn buikvet (+/-10 kilo) kwijtgeraakt. Vraag: kan het kwaad om dit citroensap te blijven drinken? Met vriendelijke groeten, Kees Waardenburg.

  1. admin says:

   Hoi Kees,

   Wat fijn dat het is gelukt om af te vallen! Het kan geen kwaad om jouw hoeveelheid te blijven drinken.
   Het helpt bij het afvallen, maar is ook gezond door de vitaminen die er in zitten.
   Ga er dus vooral mee door, veel succes!

  2. Lucia Reisner says:

   Welke groene poeder heeft u het over?Of heb ik daar overheen gelezen?Ik kan het niet terug vinden.Blvd,groeten.

 6. Clary says:

  Hallo,

  Helpt het citroen uit een flesje net zo goed als vers sap?

  1. admin says:

   Hoi Clary,

   Wat de positieve werking van citroen betreft werken ze even goed.
   Vers sap bevat wel meer vitaminen en mineralen dan citroen uit een flesje.
   Als het je gaat om wat gezonder is in het algemeen kan je dus beter vers citroensap gebruiken.
   Als je citroensap puur voor de werking bij de vetverbranding drinkt, maakt het dus niet uit!

 7. Siska says:

  Hallo,
  Ik ben momenteel in Thailand en citroenen worden hier niet echt geteeld, limoenen daarentegen volop … Mij vraag dus, zijn limoenen even goed als citroenen ?

  1. admin says:

   Hoi Siska,

   Bedankt voor je vraag! Zowel limoenen als citroenen hebben positieve effecten bij het afvallen.
   Of ze even goed zijn durf ik niet te zeggen, maar het zal niet ver van elkaar af liggen.
   Zolang je in Thailand bent kan je het citroendieet dus ook met limoenen volgen!

 8. lola27 says:

  Hoi, Ik pers ongeveer 5 citroenen per dag en uit een 1 citroen meng ik met 2 glazen water en dat drink ik elke dag , dat zijn ongeveer 10 grote glazen water met citroen . Mijn vraag is doe ik er hier goed aan ? En ik eet maar een klein handtje groeten , rijst ,kip of andre soorten fruit en de rest drink ik veel van citroenen met water wat ik hier boven heb genoemd??? DOE IK ER HIER GOED AAN ???

 9. Richard says:

  Goeie dag afvallers
  Ik heb een vraagje bij de Ahorn & citroenmengsel staat er kruiden thee maar is deze thee om voor erbij te drinken of voor in het mengsel

  2e de multivitamine preparaat is deze voor om appart naast het mengsel in te nemen of hoort deze gemixt te worden

  3e wat bedoelen ze met groene poeder en wat is het ?

  Kunnen jullie mij graag helpen dank u wel en ga zo door afvallers Gr Richard

 10. tammy says:

  ik ben pas begonnen met cirtoen dieet en ik bn in week nu 3 kilo kwijt pak wel versen citroen meng ik met lauw water voor mijn eerstn maaltijd drink ik dat en in de avond voor warm eten zelfden voel wel dat ik meer inergie heb er van

 11. poebhe says:

  Tuurlijk val je af als je alleen maar water drinkt

 12. Jolanda Cazemier says:

  Ik pers elke ochtend een Citroen uit. Eet het vruchtvlees van de schil. Voeg gember, kaneel, honing en gekookt water toe. En voel me zeer goed. De sportschool bleek voor mij belangrijk omdat hier andere spieren getraind worden dan tijdens een wandeling.

 13. Astrid says:

  Tammy wat eet jij in een dag,naast je citoen water.

  Grtjs Astrid

 14. Vandevelde says:

  Hallo, graag antwoord op vraag van diene Richard …. Jullie uitleg is niet voldoende……heb dezelfde vragen ….dank u

 15. Ik vond het juist wel een erg helder en informatief artikel!

  1. Peggy says:

   Ik ook!

   Ben van plan hiermee te starten. En uiteraard ervoor gaan dit 10 dagen vol te houden! Ben benieuwd! De bedoeling is te detoxen’ wat ik elk jaar doe. Echter bestelde ik de (sap) kuur altijd online wat vrij duur is.
   Deze bestond uit een mix van groenten en fruit. Ben dus heel erg benieuwd naar de citroensap kuur. Afvallen is geen pre ( bij de sapkuur raakte ik namelijk ook wat kilo’s kwijt in korte tijd, wat logisch is als je alleen maar op vocht leeft) maar meegenomen.

 16. Cc says:

  Ik neem iedere ochtend een uitgeperste citroen met iet olie is dat ok

  1. admin says:

   Hele goede gewoonte CC!

 17. Ans Duin says:

  Ik wil 20 kg. afvallen. Echter niet met zo’n dieet dat als je stopt alles er weer aanvliegt. Als ik ‘s morgens glas water met 1 uitgeperste citroen eet, 2 sneetjes roggebrood met kaas tussen de middag en ‘s avonds voor het eten glas water met 1 uitgeperste citroen en dan mijn normale eten ((altijd verse groente) met 1 aardappel en klein stukje vlees. Val ik daar van af.? En oh ja natuurlijk drink ik over de dag glazen water. Graag uw bevinding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *