Fitness Supplementen

De Waarheid Over Voedingssupplementen

supplementen

Sporten is zwaar, dat weet iedereen. Voedingssupplementen zijn erop gericht het sporten minder zwaar te maken, of het resultaat beter. Klinkt goed, toch? Toch hebben supplementen ook nadelen, dus het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hier lees je waar je op moet letten bij het maken van een verstandige keuze.

Wat Zijn Fitness Supplementen?



Over het algemeen zijn voedingssupplementen gericht op een betere eiwitopname. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam, met name voor spieren.
Er is een belangrijk onderscheid te maken tussen voedingssupplementen voor gezondheid, en voor sporters. Supplementen voor de gezondheid zijn bedoeld voor mensen die een tekort aan een bepaalde voedingsstof hebben. Supplementen voor sporters zijn bedoeld om prestaties van het lichaam te verbeteren. Wij zullen het hier over supplementen voor sporters hebben.

Drie Soorten Supplementen

Over het algemeen zijn fitness supplementen te verdelen in drie hoofdgroepen. Fitness supplementen van eiwitten en koolhydraten raden we in principe af, creatine niet.
Eiwit
Eiwitpreparaten beïnvloeden het eiwitgehalte in het lichaam. Die zijn belangrijk voor spieropbouw en gewichtstoename. Als je wil afvallen klinkt gewichtstoename misschien niet heel aantrekkelijk. Deze gewichtstoename is alleen geen vet, maar spiermassa. Als je te dik bent is het goed om veel spiermassa te hebben, omdat je daarmee zelfs in rusttoestand calorieën verbrandt. Je wordt dus zwaarder in gewicht, terwijl je wel meer vet verbrandt en er dus slanker uit zal zien.
Extra eiwitten zijn in principe overbodig. Je krijgt met een normaal dieet al ruim voldoende eiwitten binnen. Ook kan het dat je zal aankomen, omdat eiwitten calorieën bevatten. Wel kunnen eiwitten helpen bij spierherstel, bij intensieve sporters. Gebruik eiwitten dus niet, behalve als je meer dan drie keer per week krachttraining doet en je geen zorgen maakt over aankomen.
Koolhydraten
Dan zijn er nog supplementen met koolhydraten, meestal in de vorm van een drankje. Die drankjes zijn puur gericht op het verbeteren van de prestaties tijdens het sporten zelf. Je kan daarmee dus langer, of intensiever sporten. Dat is gunstig, omdat je dan in staat bent meer calorieën te verbranden of spieren op te bouwen dan zonder die koolhydraatdrankjes.
Wij raden het gebruik van koolhydraten op deze manier niet echt aan. Het lukt misschien om beter te presteren, maar eigenlijk forceer je je lichaam dan. Het is niet voor niets dat je moe wordt, en op een gegeven moment niet meer kan. Je kan beter vaker tot je eigen grens gaan, dan die grens verleggen.
Creatine
De laatste, maar niet de minste, is creatine. Er is veel discussie rondom creatine, maar feit is dat het werkt. Creatine is populair onder veel soorten sporten, omdat het de prestaties op alle gebieden kan verbeteren. Een van de redenen voor de discussie over creatine is dat het door veel mensen overmatig gebruikt wordt. Dat levert veel nadelige bijeffecten op, waardoor men zich afvraagt hoe ongezond creatine bij normaal gebruik is.
Hieronder lees je waarom creatine wél werkt.

Hoe Werkt Creatine?



Creatine komt van nature voor in je lichaam. Bij een plotselinge fysieke inspanning zullen je spieren de energievoorziening in werking moeten zetten. Je spieren putten dan vooral uit koolhydraten en vetten. Maar het duurt even om die energievoorziening in werking te zetten. Omdat het onhandig zou zijn als je een paar seconden moest wachten voor je energie had elke keer, heeft je lichaam een soort van energiemagazijn met een reserve. Die reserve is creatine.
Door creatine in te nemen maak je de energievoorraad dus groter, waardoor je betere prestaties zal kunnen leveren. Met dit supplement kan je beter kracht trainen, maar ook duurtraining gaat er beter mee.

Hoe Gebruik je Creatine?

fitness creatine

Het is belangrijk goed te letten op de manier van inname. Ten eerste moet je lichaam wennen aan extra supplementen en ten tweede kunnen er nadelen aan verkeerd gebruik zitten, zie het volgende kopje.
Week 1 – 6 tot 10 gram creatine per dag.
Week 2 tot 6 – 3 gram creatine per dag.
Week 7 tot 12 – 0 gram creatine per dag.
Na week 12 begin je weer opnieuw. Het is belangrijk om het op deze manier te doen om te voorkomen dat je lichaam lui wordt. Als je elke dag zo veel creatine zou innemen als in week 1 zou je lichaam zelf namelijk minder creatine gaan aanmaken. Op de lange termijn is dat het laatste wat je wil, want je doel was immers om meer creatine aan te maken.

Nadelen en Bijwerkingen van Creatine

Een nadeel is dat creatine niet bij iedereen effectief is. Sommige mensen hebben van nature meer creatine dan anderen. Bij hen werkt creatine minder goed, omdat ze uit zichzelf al makkelijker spieren opbouwen, en de extra creatine in verhouding minder is dan bij anderen.
Bij het gebruik van creatine kan het zijn dat je aankomt. Gek genoeg is dat geen vet, maar water. Door het gebruik van creatine houden je spieren namelijk meer water vast. Als je stopt met het gebruik van creatine zal dat water weer verdwijnen.

Op de korte termijn kan creatine als bijwerking spierkramp hebben. Ook heeft het (bij te hoge dosering) een laxerend effect en kan je er misselijk van worden. Als je het bovenstaande schema volgt zal je daar echter geen last van hebben.
Omdat creatine al lange tijd door enorm veel mensen gebruikt wordt, zijn er ook voor lange termijn onderzoeken gedaan. In een onderzoek uit 2000 werd gesuggereerd dat creatine genetische mutaties zou veroorzaken. Een tegenonderzoek van de American College of Sports Medicine bevestigde deze resultaten echter niet.
Op dit moment is er daarom geen reden om aan te nemen dat er schadelijke effecten op de lange termijn zijn.

1 thought on “Fitness Supplementen”

  1. Julisa says:

    Dit zijn inderdaad goede supplementen om als extra te gebruiken. Die andere supplementen die je wel eens langs ziet komen is complete onzin, kost een hoop geld, zonder aantoonbaar resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *