Afvallen touwtje springen

Vet verbranden met touwtje springen

Touwtje springen alleen iets voor kinderen? Fout! Door touw te springen kan je enorm veel afvallen. Hier leggen we uit hoe u dat doet, en waarom touwtje springen zo goed kan helpen bij het afslanken!

Hoe werkt touwspringen?


Touwtje springen is natuurlijk enorm simpel. Wie heeft het in zijn jeugd niet gedaan? Helaas kan je touw springen verleren, u zal dus niet direct op hetzelfde niveau kunnen beginnen. In principe is dat niet heel erg, zolang u kunt springen zonder het springtouw te raken, is er geen probleem.
Met touw springen verbrandt u enorm veel calorieën. De meeste mensen springen bijna twee keer per seconde. Als u honderd keer per minuut springt, verbrandt u in een half uur evenveel calorieën als in een half uur hardlopen!
Het is dus duidelijk dat je met touwtje springen enorm kan afvallen. Maar behalve dat zijn er nog een aantal andere voordelen aan verbonden.

Voordelen van afvallen met touw springen

Het belangrijkste voordeel is hierboven al genoemd: U verbrandt veel calorieën. Behalve dat is een groot voordeel dat het weinig tijd kost. Voor veel sporten moet u naar de sportschool, een sportveld of nog verder weg. Daarnaast kost het vaak veel tijd om de juiste kleding aan te doen of een goede uitrusting mee te nemen. Bij touwtje springen is dat nauwelijks het geval. Er is geen voorgeschreven sportkleding en er is weinig ruimte voor nodig. Op die manier benut u uw tijd van het sporten veel beter. Stel dat u een half uur wil hardlopen. Door de voorbereidingen zal u minimaal drie kwartier bezig zijn met het hardlopen. Als u een half uur touw wil springen, bent u niet meer dan een half uur kwijt. Het lijkt weinig te schelen, maar het wordt daardoor mogelijk veel sneller af te vallen!

Een ander voordeel is dat een touw extreem makkelijk is om mee te nemen. Een springtouw past in elke tas, en met een beetje geluk desnoods in uw broekzak. Op een drukke werkdag is er niets mis met een half uur “springpauze”. Daarmee kan u uw stress ook nog eens kwijt.

Nadelen van touw springen

Natuurlijk heeft elke manier van afvallen zijn nadelen en zo ook touwtje springen. Het grootste nadeel is dat u makkelijk op kunt geven. Als u als doel had om 100 keer te springen, is het geen moeite om op te geven bij de 90, niemand die het merkt. Bij hardlopen daarentegen, zal u minder snel halverwege de route stoppen om verder te lopen. Voor touwtje springen is een beetje discipline dus wel vereist.
Een ander nadeel is dat niet iedereen het even prettig om gezien te worden met een springtouw. Bij veel mensen roept het nou eenmaal herinneringen uit de jeugd op. Probeer dit van u af te laten glijden. In wezen is afvallen door touwtje te springen niets anders dan afvallen door te hardlopen. Kies voor uzelf!

Touwtje springen tips

Hoe u ook wil afvallen, het is altijd van belang dat u zich aan een schema of afspraak houdt. Als u zich alleen voorneemt om even touw te springen, is het niet te controleren hoe vaak of hoe lang u gesprongen heeft. Het is daarom beter om u aan een bepaald schema te houden. Een goed schema is om elke keer dertig seconden zo snel mogelijk springen af te wisselen met dertig seconden rust. Als u dat een kwartier lang doet, verbrandt u evenveel calorieën als in een half uur hardlopen, terwijl het twee keer zo weinig tijd kost!
In de ochtend een half uur springen en in de middag/avond een half uur springen, twee keer per dag dus, is genoeg om veel van af te vallen.

Als u kinderen heeft, is het misschien een leuk idee om samen met hen touwtje te springen. Het is een leuke combinatie van “quality time” en uw broodnodige beweging. Het kan direct een wedstrijdelement aan touwtje springen toevoegen, bijvoorbeeld “wie kan het vaakst springen zonder te vallen”. Als uw kinderen wat ouder zijn (ca. 7+), is er niets mis mee om met hen te delen dat u wil afvallen. Kinderen begrijpen dat. U zal versteld staan hoeveel ze u hierin zullen steunen. Veel kinderen houden ervan om leuke klusjes voor hun ouders te doen, zoals helpen met koken. Door bij het afvallen om hun hulp te vragen, zal het ook voor u makkelijker worden! Let er wel bij op dat uw kinderen zelf niet willen gaan afvallen. Als uw kinderen te dik zijn kan beweging geen kwaad, maar laat ze niet op eigen houtje een missie tot afvallen beginnen. Voor meer informatie over hoe uw kind kan afvallen kunt u terecht bij ons artikel over overgewicht bij kinderen.

9 thoughts on “Afvallen touwtje springen”

 1. lok says:

  het is gelukt !!!!!!!!!!
  YES Vermagert!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. admin says:

   Gefeliciteerd! Met behulp van het touwtje springen?

 2. Diana says:

  Kan het kwaad met ischias touwtje te springen? Doet geen pijn tijdens springen, wel met hardlopen nl.

  1. admin says:

   Hoi Diana,
   Wij zijn geen artsen en weten weinig over ischias, dus ik durf hier ook geen uitspraak over te doen!

 3. laury says:

  hallo,

  worden je voorste beenspieren dikker van touw springen. want ik wil namelijk dunnere benen en heb een voorspier die er zo precies uitsteekt en je ziet de vorm van die spier. ik ben nu al een tijdje aan het springen en je valt er wel van af. maar hoe zit het met de benen??

  1. admin says:

   Hoi laury, met touwtje springen train je de hele beengroep. In principe zullen je voorste beenspieren er dus wel dikker van worden!

 4. Kelly says:

  hallo,

  Ik heb totaal geen fysiek maar zou willen beginnen touw springen!!

  Kan je mij misschien een schema door sturen om te beginnen?

  Mvg kelly

  1. admin says:

   Hoi Kelly,

   Bedankt voor je vraag! Het beste is om de hoeveelheden en tijden in bovenstaand artikel aan te houden!

 5. Sigrid says:

  Is het wel raadzaam dat ik touwtje spring. Ik ben 1.78 meter lang en weeg 130kg. Is het wel veilig voor me gewrichten om touwtje te springen?

  Dank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *