Lichaam Ontgiften

Ontgift je lichaam


chemieVeel mensen krijgen in hun dagelijks leven veel giftige, onnodige stoffen binnen.Door het ontgiften van je lichaam zal je je gezonder, fitter en sterker voelen. Een gezond lichaam is de basis voor een gezonde leefstijl en dus voor afvallen. In dit artikel leggen we uit hoe u uw lichaam het best kunt ontgiften

Waarom is ontgiften belangrijk?


Gifstoffen zijn niet per definitie schadelijke, chemische stoffen. Gifstoffen zijn stoffen die belangrijke processen in het lichaam ontregelen. Denk hierbij aan de stofwisseling, de vetverbranding en andere belangrijke processen die helpen bij een gezonde leefstijl. Wat in Nederland wordt gezien als een normaal voedingspatroon is helaas niet een gifvrij dieet. Stoffen als alcohol, aspartaam, bloem, fructose, bepaalde vetten, fluoride en een aantal metalen ontregelen het lichaam, maar zitten in veel voedingsmiddelen. Als je dus niet rekening houdt met het ontgiften van je lichaam, is de kans groot dat je veel meer giftige stoffen binnen krijgt dan nodig. In dit dieet leggen we uit waar u op moet letten om het aantal giftige stoffen in uw dieet structureel te verminderen. Daarnaast geven we een aantal manieren waarop u actief het aantal giftige stoffen in uw lichaam kunt uitscheiden.

Hoe ontgiften?


De reden dat schadelijke stoffen in je lichaam zitten, is omdat  je ze hebt ingenomen. Je kan die giftige stoffen laten verdwijnen door ze simpelweg niet meer in te nemen. Je lichaam zal ze afbreken, en omdat die stoffen niet meer binnen komen, zullen ze uiteindelijk helemaal afwezig zijn. Het nadeel van deze methode is dat het lang kan duren voor alle stoffen afgebroken zijn.

Je kan je lichaam echter helpen door bepaalde handelingen te verrichten die je lichaam stimuleren om die stoffen af te breken. In de kopjes hieronder geven we een aantal actieve manieren waarmee je het makkelijker maakt voor je lichaam om de giftige stoffen uit te scheiden.

 Eet vezels

Het eten van vezels zet het lichaam aan het werk met de spijsvertering. Vezels zijn moeilijker te verteren dan veel andere voedingsstoffen en helpen meer dan gemiddeld bij het ontgiften van je lichaam. Vezelrijke voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld rijst, groenten, fruit, bruin brood, zeewier, etc.

Drink groene theeIn groene thee zitten een aantal kruiden die je lever helpen reinigen. Lees de verpakking goed om te kijken welke kruiden in de thee zitten. Sommige soorten groene thee bevatten chemische stoffen die niet bepaald helpen bij het reinigen van je lichaam. Bij twijfel is het beter om een natuurlijke variant groene thee te kopen.

Pas op met schoonmaken

In bijna alle schoonmaakmiddelen zitten enorm veel giftige stoffen. En ook al eet je niet direct schoonmaakmiddel, bestaat de kans wel dat je ze binnenkrijgt en je lichaam verder vergiftigd. Als je de keuken schoonmaakt met allesreiniger en vervolgens op het aanrecht groente snijdt, zullen er sporen van het schoonmaakmiddel in je voedsel zitten. Ook hal zal het geen ernstige schade toebrengen aan je lichaam, helpen met ontgiften doet het zeker niet.

Drink zo veel mogelijk water

Het drinken van water is de basis van alle processen in het lichaam. Gifstoffen worden namelijk samen met water uitgescheiden. Als je niet genoeg water drinkt, wordt het dus moeilijker voor het lichaam om giftige stoffen uit te scheiden. Een makkelijke manier om meer water te drinken is door er een gewoonte van te maken. Neem altijd een flesje water mee, en zet deze naast je neer bij wat je doet. Als je even niks te doen hebt, neem je makkelijk een slok water. Door dat vaak op een dag te doen, zal je bijna dubbel zo veel water drinken als normaal.

Eet vitamine C

Vitamine C is een belangrijke factor bij het ontgiften van je lichaam. De lever heeft glutathione nodig om giftige stoffen af te breken. Het lichaam kan dit hormoon niet afbreken zonder vitamine C, omdat deze vitamine nodig is voor het produceren ervan. Gelukkig is het niet moeilijk om voldoende vitamince C binnen te krijgen, de meeste fruitsoorten en groentesoorten bevatten ruim voldoende vitamine C. Als je twijfelt of u genoeg binnen krijgt, ga dan niet aan de vitaminepillen, maar eet bijvoorbeeld wat meet broccoli. Broccoli is een goudmijn aan vitamine C.

Zweet veel

Afvalstoffen kunnen afgescheiden worden door te transpireren. Veel mensen zullen zeggen dat het belangrijk is om naar de sauna te gaan als u wil ontgiften, maar noodzakelijk is het niet. Als je wat heter doucht dan normaal, zal u al meer zweten. Je kan het sauna-effect nog meer vergroten door de douche één a twee keer per douchebeurt helemaal koud te draaien, en dan weer warm.

Kook zelf

Met zelf koken bedoelen we dat je basale en pure ingrediënten gebruikt bij het koken. Haal zo weinig mogelijk uit potjes of blikjes, en meng ingrediënten zelf. Probeer ook zoveel mogelijk biologisch te kopen. De verdelgingsmiddelen die boeren gebruiken bij het uitroeien van ongedierte bevatten veel chemische stoffen die niet goed zijn voor het lichaam. Door biologisch te koken en zo weinig mogelijk voorverpakt te kopen beperk je de schadelijke voedingsstoffen in je eetpatroon.

Verwarm je eten niet

Veel mensen bewaren restjes in plastic bakjes en verwarmen het later weer op. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Het plastic kan giftige stoffen vrijlaten bij het opwarmen, dus als u zo nodig iets wil opwarmen, doe dit dan niet in plastic.

Reinig je huis

Het is onmogelijk om je lichaam te reinigen als je je huis niet reinigt. Je krijgt voedingsstoffen namelijk niet alleen via voedsel binnen, maar ook door de lucht die je inademt. Je huis schoonmaken met chemische schoonmaakmiddelen helpt natuurlijk niet, dan bevat de lucht in je huis alleen maar meer giftige stoffen. Als je de lucht wil ontgiften in je huis, is het belangrijker om veel planten in je huis te nemen. Planten scheiden zuurstof uit, waardoor de concentratie giftige stoffen lager wordt. Als je aan de rand van de snelweg of in de buurt van een vliegveld woont is het wellicht onverstandig om vaak de ramen open te zetten. In een meer natuurlijke omgeving daarentegen, is het juist goed om de ramen wat meer open te zetten.

Drink minder koffie en alcohol

Het is algemeen bekend dat alcohol niet bepaald helpt bij het ontgiften van je lichaam. Alcohol bevat niet alleen schadelijke stoffen, maar beperkt je lichaam ook in het afbreken van andere stoffen. Veel mensen weten echter niet dat het drinken van cafeïne ook een negatief effect op het lichaam heeft. Probeer beide dranken dus zo veel mogelijk te vermijden. Als het een gewoonte is om elke dag een kop koffie te drinken, bouw dit dan rustig af.

Slaap genoeg

Slaap is een periode waarin het lichaam “reset”. Veel processen in het lichaam kosten veel energie. Als je niet genoeg slaapt zullen deze processen niet meer optimaal verlopen. Te veel slaap is echter ook niet goed, dan zal je gedurende de hele dag minder actief zijn, niet bepaald fijn als je je lichaam wil ontgiften.

Let op je ademhaling

Als je inademt, geven je longen CO2 af, en nemen ze zuurstof op. Dit wordt door het hele lichaam verspreid. Als je geen goede ademhaling hebt, en bijvoorbeeld vaak achter adem bent, kost het je lichaam moeite om zichzelf van genoeg zuurstof te voorzien. Probeer elke dag tien minuten uit te trekken om te oefenen met de ademhaling. Na een tijdje zal u onbewust beter ademen. Het zal zelfs voelen alsof u een betere conditie heeft zonder dat u iets heeft moeten doen daarvoor.

Rook niet

Het lijkt een open deur, maar we moeten het nog even benadrukken. Roken is een van de slechtste dingen die je kan doen op het gebied van giftige stoffen in je lichaam. Tabak bevat letterlijk duizenden giftige stoffen die niet alleen kankerverwekkend zijn, maar ook reinigende processen in het lichaam verstoren. Toch is het ook voor verstokte rokers die niet kunnen of willen stoppen mogelijk om je lichaam te ontgiften. De nieuwe elektronische sigaretten beperken het aantal giftige stoffen die je binnen krijgt namelijk enorm. Een aantal producenten beweert het aantal giftige stoffen te hebben teruggebracht naar nul, op nicotine na natuurlijk. Mocht je per se niet willen stoppen met roken, is het een goed idee om allereerst op deze ‘supersmokers’ over te stappen.

Beperk stress

Door te denken aan negatieve emoties, zal je lichaam zich ook een negatieve manier ontwikkelen. Het is meervoudig bewezen dat stress een negatieve invloed heeft op het dagelijks leven. Mensen die gebukt staan onder veel stress zullen dus moeilijker ontgiften dan anderen. Probeer te focussen op positieve emoties en geniet van kleine dingen. Je voelt je dan gezonder.

 Conclusie

Door het volgen van al deze tips is het onvermijdelijk dat je het aantal giftige stoffen in je lichaam zal beperken. Hoe meer van bovenstaande leefstijlen je opvolgt, hoe meer je zal ontgiften. Maar gelukkig is het niet nodig om alle tips op te volgens om je lichaam gezonder te maken. Sterker nog, het is heel simpel: hoe meer van bovenstaande tips je gebruikt, hoe sneller het ontgiften zal gaan.

Kies de tips waarvan je denkt dat jij het minste moeite hoeft te doen om daarmee om te gaan, dan wordt het een stuk makkelijker!