Koud Afvallen

AFVALLEN DOOR DE KOU

Tijdens het volgen van een dieet hebben veel mensen het koud. Hoe kan dit? En is het goed om het dan koud te hebben of juist niet? Hier leggen we uit hoe het komt dat u het koud kan hebben tijdens het afvallen.

En alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je ondanks de kou toch goed kan afvallen. Sterker nog, je kan de kou in je eigen voordeel laten werken als je snel wil afvallen.

gezond afvallen

Waarom koud tijdens afvallen?

Alles wat er gebeurt in het lichaam kost energie. Die energie wordt gehaald uit calorieën, waarna het omgezet wordt in de daadwerkelijke energiestof; ATP. Het verwarmen van het lichaam kost zo veel energie, dat de meeste calorieën ervoor gebruikt worden. Als u het koud heeft, kan het dus zo zijn dat u niet genoeg energie heeft. Veel mensen gebruiken om af te vallen een dieet. Kenmerk van een dieet is dat er minder calorieën ingenomen worden. In andere woorden, tijdens het volgen van een dieet heeft u minder energie. Het hebben van minder energie zorgt ervoor dat het moeilijker wordt het lichaam warm te houden. Zodoende krijgt u het sneller koud tijdens afvallen.

Afvallen door de kou?

Het lichaam heeft een bepaalde streeftemperatuur. Als de temperatuur daaronder daalt, moet u meer calorieën verbranden. Als de temperatuur erboven komt, moet het lichaam warmte verliezen door bijvoorbeeld te zweten. Als uw lichaam veel calorieën moet verbranden om u warm te kunnen houden, valt u meer af. Immers, hoe meer calorieën er worden verbrand, hoe meer u afvalt. Hoe kouder het is, hoe meer moeite het zal kosten om toch die streeftemperatuur te behouden en hoe meer calorieën dat zal kosten. Door het koud te hebben, kunt u dus afvallen. Als je twijfelt of je nou wel of niet die extra trui aan doet in huis, doe het dan een keertje niet. Zolang je niet hele erge last hebt van de kou, is dat extra beetje calorieen dat je verbrand erg welkom als je wil afvallen!

blijvend afvallen

Je hebt het koud - wat te doen?

Als u merkt dat u het koud heeft, is de eerste reactie waarschijnlijk om de verwarming hoger te zetten of een extra laagje aan te trekken. Als het uw missie is om af te vallen, is het misschien een goed idee om dat een keer over te slaan. Want door het koud te hebben, valt u wel af. Mocht u deze manier gebruiken, zorg er dan wel voor dat u voldoende heeft gegeten. Het is niet verstandig om een crashdieet te combineren met koud lijden. Als u een licht dieet volgt, kan het wel een aanvulling zijn om het koud te hebben tijdens het afvallen.

Werkt afvallen door te sporten in de kou?

Sommige mensen zweren erbij: hardlopen in de kou. Omdat je lichaam meer calorieen zou verbranden om je lichaam warm te houden, zou het hardlopen dus effectiever worden. Maar is dit ook echt zo? Of is het gewoon een fabeltje.

Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van beweging en kou niet helpt bij afvallen. ZORG DAT JE WARME KLEDING MET LANGE MOUWEN DRAAGT TIJDENS HET HARDLOPEN! 

Het is dus niet zo dat je lichaam dan twee vliegen in een klap slaat als je gaat rennen in de kou. De reden daarvoor is dat sporten je stofwisseling sowieso al heel hard aan het werk zet. En als je stofwisseling begint, dan genereer je warmte in je lichaam. De warmte die je lichaam dan genereert is genoeg om warm te blijven, ook als het buiten heel koud is. In andere woorden, je lichaam hoeft dus niet extra calorieen te verbranden omdat je gaat hardlopen in de koude ochtend in plaats van de warme middag.

Wat betekent dit voor jou? Afvallen door kou kan je alsnog helpen. Want er zijn natuurlijk nog veel meer momenten dat je het koud hebt. Om de effectiviteit van het afvallen te optimaliseren moet je ervoor zorgen dat je het een klein beetje koud hebt als je in rusttoestand bent. Bijvoorbeeld als je op de bank zit.  Normaalgesproken zet je de verwarming dan op comfortabele temperatuur, waardoor je lichaam niet veel calorieën hoeft te verbranden. Als je in plaats daarvan de verwarming een graadje kouder zet, moet je lichaam dus harder aan het werk, en dat helpt met afvallen. 

snel afvallen
goed afvallen

Kou en de vetverbranding

Behalve dat kou er voor zorgt dat je meer calorieën verbrand, is er nog een ander positief effect. Namelijk dat het een boost voor de vetverbranding is. 

Dit wetenschappelijke onderzoek heeft bewezen dat een kwartier blootstelling aan kou gelijk staat aan de metabolische effecten van een uur intensief sporten. Maar pas op met blij worden, want de resultaten van dit onderzoek over de effecten van kou op afvallen moeten wel voorzichtig geïnterpreteerd worden. 

Want in het onderzoek gaat het om de metabolische effecten. En dat is iets anders dan simpelweg het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt. De metabolische effecten van sporten houden in dat los van het sporten an sich, je lichaam daarna ook nog door gaat met vet verbranden. Je bent als het ware in een “sportstand” terechtgekomen. Die eigenschap van sporten is nuttig voor afvallen, zoals vaker op echt-afvallen.nl is beschreven bij de algemene tips voor afvallen.

Nu blijkt dus uit het onderzoek dat deze positieve effecten ook gelden voor het koud hebben. Het enige wat je hoeft te doen is dus leven in een iets lagere temperatuur, om je vetverbranding een schop onder de kont te geven. Een goede manier om tijd te besparen. 

Maar persoonlijk vind ik het ook een leukere manier om af te vallen. Want als je minder meer calorieën verbrand door de temperatuur, betekent dat dat je ook iets minder hoeft te letten op wat je aan voedingsstoffen binnen krijgt. Je kan dus meer lekkere dingen eten en afvallen blijft gewoon mogelijk!

Hoe koud is koud?

Er is geen vaste temperatuur die het meeste helpt bij afslanken. Het gaat erom dat je het net een klein beetje te koud hebt. Voor iedereen is die temperatuur anders. Het hangt af van je leeftijd, je geslacht, je gewoontes en je eetpatroon. Probeer dus verschillende temperaturen uit. Kies de temperatuur waarbij je het liefst een trui aan zou doen, maar waarbij je het niet zo koud hebt dat je er de hele dag last van hebt!

Temperatuur regelen

Het is makkelijk om te vergeten de verwarming een paar graden kouder te zetten. Het is daarom belangrijk een goed plan voor je zelf te maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel slimme thermostaten. Die kan je gebruiken om te verwarming automatisch kouder te laten worden op vaste tijdstippen. Je vergeet dan op den duur dat je het eerst altijd warmer hebt, waardoor je van de kou een blijvende afvalmethode kan maken!

Luister naar je lichaam

Niemand weet beter wat je wel of niet aankan dan jij zelf. Als je probeert te afslanken met de methodes beschreven op deze pagina, moet je altijd blijven luisteren naar je eigen lichaam. Als je merkt dat het echt heel zwaar is voor jou, of dat er andere redenen zijn waardoor het niet prettig aanvoelt, doe het dan niet! Er zijn genoeg andere methodes die je kunnen helpen bij het afvallen.

Warmte en afvallen

Je kan de kou gebruiken om op lange termijn en langzaam een beetje af te vallen. Zo kan je ook de warmte gebruiken, maar dan om snel en niet blijvend af te vallen. Door naar de sauna te gaan zweet je veel en daarmee verlies je dus ook gewicht. Maar dat is dus alleen tijdelijk. In sommige situaties handig, maar minder effectief dan de kou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *