Diarree afvallen

DIARREE AFVALLEN

Het is algemeen bekend dat je van het hebben van diarree afvalt. Waarom is dit het geval? En kunt u dit ook in uw voordeel gebruiken? Dit alles zullen wij u in onderstaand artikel uitleggen.

Niet alleen alles wat je moet weten over afvallen met diarree, maar ook tips voor producten om te gebruiken. Bijvoorbeeld diarree remmers, of juist informatie hoe je kan afvallen tijdens buikgriep

Wat is diarree precies?

Diarree, ook wel bekend als buikloop, is een verdunde en waterige vorm van ontlasting. Diarree is oncontroleerbaar en treedt veel vaker op dan gewone ontlasting. Dus wanneer u 4 maal of meer per dag verdunde poep uitscheidt, kunnen we spreken van diarree. Wanneer u diarree heeft, heeft u vaak ook last van buikpijn en nare plotselinge buikkrampen. Wanneer u meerdere dagen last heeft van diarree zult u afvallen.

Let op, dit is niet per se een gezonde manier van afvallen. Als je voor langere tijd diarree hebt is dit een grote klap voor je lichaam. Ga dus niet expres zorgen dat je diarree krijgt om af te vallen.

Waarom val je af van diarree?

Wanneer u wel eens last heeft gehad van langdurige diarree zal het u niet zijn ontgaan dat u toen ook bent afgevallen. Waardoor komt het nou dat mensen door het hebben van diarree afvallen? Allereerst omdat u dagelijks 1 tot 2 liter extra vocht uitscheidt. Vocht dat het lichaam anders grotendeels zou hebben opgenomen. Ten tweede omdat u door de buikpijn minder kan en wil eten, waardoor u minder voedingsstoffen binnen zal krijgen dan normaal. Ten derde omdat diarree vaak gepaard gaat met lichte koorts of in ieder geval een ziek gevoel. Waardoor u minder zult bewegen en ook minder vet zult verbranden. Deze 3 redenen zorgen ervoor dat u op korte termijn zult afvallen door diarree.

gezonde ontlasting

Val je op lange termijn af door diarree?

Deze vraag kunnen we kort en bondig beantwoorden, nee. Door het hebben van diarree zult u op lange termijn niet afvallen. Het vocht dat u uitscheidt neemt u namelijk binnen de kortste keren weer op in uw lichaam als de diarree voorbij is. Hetzelfde geldt voor het gewichtsverlies dat u oploopt door het mindere eten. Hiervoor geldt hetzelfde als wanneer u een paar dagen koorts heeft gehad, dit verloren gewicht eet u er in 1 a 2 weken weer bij. U zult slechts op de korte termijn afvallen door diarree, nooit op de lange termijn. Diarree is een ziekte die u oploopt. Het kan goed zijn dat je moe word van diarree. Wanneer u er last van heeft, moet u dan ook direct actie ondernemen en niet blij zijn dat u wat kilo’s kwijtraakt.

 • Diarree door een buikvirus

U kunt diarree oplopen door een virus binnen te krijgen. Dit is een virus dat zorgt voor buikgriep, zoals het Rotavirus of het Norovirus.

 • Diarree door het eten van rauw of bedorven voedsel

Wanneer u bedorven voedsel of rauw vlees eet, krijgt u bacteriën binnen. Deze bacteriën zijn vaak de veroorzaker van diarree. Kijk daarom goed uit wat u eet.

 • Door overmatig alcoholgebruik

U kent het wel, wanneer u een avondje te diep in het glaasje heeft gekeken, komt er de volgende ochtend vaak een vloeiende stroom diarree uit. Vaak trekt dit de volgende dag wel weer bij, maar wanneer u structureel te veel drinkt, zal uw maagvlies beschadigen en zult last krijgen van aanhoudende diarree. Dit zullen 2 zware weken zijn waarin u veel zult afvallen door diarree. Zorg er daarom voor dat u maximaal 2 glazen per dag drinkt en minimaal 2 dagen in de week niet drinkt.

 • Diarree door stress

Wanneer u last heeft van veel stress, zal het eten sneller door uw dikke darm heengaan. Normaal gesproken doet het voedsel er ongeveer 26 uur over om door de gehele dikke darm te trekken. Tijdens de tocht door de dikke darm worden vocht en andere stoffen uit het voedsel onttrokken. Wanneer dit proces sneller zal gaan, zal de poep dus vochtiger en dunner zijn. Probeer daarom in ieder geval stress te verminderen, bovendien zorgt minder stress er ook voor dat u makkelijker zult afvallen.

 • Diarree door medicijnen

Sommige medicijnen hebben helaas als bijwerking dat ze bij u diarree veroorzaken. Als dit het geval is moet u even controleren of er een alternatief medicijn bestaat. Is dit niet het geval, dan moet u de afweging maken of de diarree, de buikkramp en het gewichtsverlies opwegen tegen de positieven effecten van het medicijn.

Hoe lang diarree?

Er zijn 2 soorten diarree, acute diarree en chronische diarree. Acute diarree loopt u plotseling op en duurt gemiddeld 5-8 dagen. Acute diarree duurt maximaal 14 dagen. Dit hangt ervan af welke stappen u onderneemt om de diarree te laten stoppen. Lees deze stappen onder dit artikel onder het kopje ‘diarree stoppen’. Chronische diarree komt vaak door een ontsteking in het darmvlees of een virus. Wanneer dit niet goed wordt behandeld, kan het maanden duren. In deze maanden zult u door de diarree veel afvallen en verzwakt reken. Daarom is het belangrijk dat u wanneer de diarree langer dan 10 dagen aanhoudt, contact met uw huisarts opneemt.

Wat zijn diarree pillen?

Er zijn pillen die de diarree sneller doen stoppen. Bekende en betrouwbare merken die deze pillen produceren zijn Norit, Melkosan en Immodium. Maar waarom werken diarreepillen? Deze pillen zorgen ervoor dat de darmen langzamer bewegen en de anus samentrekt. Doordat de darmen minder snel bewegen bevindt uw voedsel zich langer in de dikke darm, waardoor er meer vocht uit wordt onttrokken en uw poep dus vaster is. Doordat de anus samentrekt sijpelt de diarree minder snel plotseling uw lichaam uw lichaam uit. Wanneer u last heeft van diarree zijn deze pillen van harte aan te raden. Ze werken goed en snel en zijn bij iedere apotheek verkrijgbaar. U bent gemiddeld rond de 5 euro kwijt voor een pakje diarreepillen. Kanttekening, wij hebben het hier over de diarreepillen die diarree veroorzaken, niet de diarreepillen waardoor u afvalt. Deze pillen zijn gevaarlijk en slecht voor uw lichaam. Probeer nooit af te vallen door zulke diarreepillen te slikken. Op kort termijn zult u door deze diarreepillen afvallen, op lange termijn niet. Terwijl u uw gezondheid wel ernstig in gevaar brengt. Niet doen dus.

Diarree stoppen

Het is ontzettend vervelend en vermoeiend om diarree te hebben, dit maakt het dagelijks leven een stuk minder prettig. Daarom hebben wij hier de beste tips om diarree te stoppen:

Wanneer u diarree wilt laten stoppen, moet u ervoor zorgen dat u veel water drinkt. Uw lichaam verliest veel vocht, en wanneer u dat niet goed aanvult, zal uw gezondheid achteruit gaan. Drink daar ruim 3 liter per dag. Zorg ervoor dat u het water over heel momenten op een dag verspreidt. Als u namelijk in een keer veel water drinkt zult u alles meteen weer uitscheiden. Maar wanneer u om het half uur wat slokken neemt, zal uw lichaam bijna alles opnemen. Wanneer u alleen water wat saai vind, zijn thee en bouillon goede alternatieven. Drink bij voorkeur groene thee, deze thee verlaagt namelijk stress. En stress is een van de hoofdredenen van diarree.

 • Slik Diarreepillen

Zoals te lezen in de bovenstaande paragraaf, zorgen diarreepillen ervoor dat uw diarree sneller overgaat. Schaf deze dan ook meteen aan wanneer u merkt dat u diarree heeft. Deze zorgen ervoor dat de diarree sneller zal stoppen en schelen u een paar vervelende dagen.

Wanneer u last heeft van diarree, heeft u vaak ook last van buikkrampen. Deze buikkrampen kunt u laten afnemen door bepaald voedsel te vermijden. Vermijd daarom vet en pittig voedsel, drink geen alcohol en koffie en eet alleen gezond en licht verteerbaar voedsel.

 • Gun uw lichaam rust

Diarree is een besmetting waarvan uw lichaam moet herstellen. Wanneer u wilt dat de diarree ophoudt, is het belangrijk dat u uw lichaam rust geeft zodat het kan herstellen. Zorg er daarom voor dat u geen zware inspanning levert en veel slaapt wanneer u last heeft van diarree.

Diarree voorkomen

In bovenstaand artikel heeft u uitgebreid kunnen lezen hoe vervelend het is om diarree te hebben. Voorkom daarom dat u diarree krijgt. Daarom hier tips om diarree te voorkomen:

 • Zorg voor goede hygiëne

Diarree is zeer besmettelijk. Zorg daarom dat u altijd goed uw handen wast nadat u van het toilet gebruik heeft gemaakt. Pas vooral bij openbare toiletten erg goed op. De deurklink en de kraan zijn objecten die iedereen aanraakt. De kans is groot dat u door deze voorwerpen de diarreebacterie aan uw handen krijgt.

 • Bak uw vlees gaar

Rauw vlees is een van de grote veroorzakers van diarree. Zorg er daarom altijd voor dat uw vlees goed doorbakken is. Beter iets te doorbakken dan iets te rauw. Pas vooral op bij barbecueën en gourmetten, bij dit soort gelegenheden krijgen mensen het vaakst rauw vlees binnen.

 • Laat uw eten niet bederven

De bacteriën in bedorven eten leiden vaak tot diarree. Let daarom altijd op de houdbaarheidsdatum. Zorg er ook voor dat u uw eten gekoeld bewaard. Als eten gekoeld wordt bederft het namelijk minder snel.

 • Drink geen kraanwater(in het buitenland)

In de meeste landen is kraanwater niet bedoeld om te drinken. In ieder geval niet wanneer u er niet mee bent opgegroeid. Zorg er dan ook voor dat u wanneer u in het buitenland bent, dat u geen kraanwater drinkt. Het komt uw reis namelijk niet ten goede wanneer u buikkramp heeft en veel door de diarree afgevallen bent.

Conclusie over afvallen met diarree

U zult wanneer u last heeft van diarree afvallen. Dit komt door al het extra vocht dat u uitscheidt en doordat u door de buikpijn minder zult eten. Dit gewicht komt er wanneer de diarree voorbij is wel weer gewoon bij. U valt door diarree dus niet af op de lange termijn. Diarree is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken. Probeer deze oorzaken te voorkomen door hygiënisch te leven en uw eten niet te laten bederven en goed door te bakken. Acute diarree duurt ongeveer 5-8 dagen. Er zijn manieren waardoor u de diarree eerder laat stoppen. Deze tips staan vermeldt in bovenstaand artikel. Tot slot, slik nooit diarreepillen die u laten afvallen. De zijn gevaarlijk, ongezond en werken niet.

Dit was het artikel diarree afvallen, voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij het team van Echt Afvallen.

3 thoughts on “Diarree afvallen”

 1. Roland says:

  Ik lig al een tijdje in het ziekhuis met schijterij. Toch leuk om te horen dat de wet van Cruyf nog steeds geldt: ieder voordeel heb z’n nadeel. Ik ben al 15 kilo afgevallen. Hopelijk ziet mijn knappe zuster dat ook aan mij

  1. admin says:

   Wat vervelend om te horen Roland. Maar goed dat je er zo’n positieve kijk op hebt. Bij jou heeft diarree en mooie bijkomstigheid, maar het laat ook zien dat diarree niet om te lachen is: je kan ermee in het ziekenhuis belanden. Je moet dus niet expres gaan zorgen dat je diarree krijgt zodat je gaat afvallen. Dat is het niet waard!

   P.S. Met zo’n positieve houding weet ik zeker dat de verpleegster je ziet zitten!

 2. robin says:

  Ik zit nu al 4 maanden met chronische diarree. ik ben hier al voor naar de dokter geweest en ze heeft niks in mijn darmen gevonden. Ik heb nu thuis onderzoek gedaan maar ik kan er niet aan uit hoe ik de diarree moet stoppen. ik ben echter al 6 kilo afgevallen en ik weeg in het algemeen al niet veel. Ik heb prikkelbaar darmsyndroom gevonden, maar hier is er geen symptoom dat je gewicht verliest.

  Ik weet dus ook niet of ik een intolerantie aan iets heb ontwikkeld, maar het dieet van de dokter werkte niet en de medicatie hielp ook niet.

  Hebben jullie nog ideeën van wat het kan zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *