Motivatie om af te vallen

Blijf Gemotiveerd Tijdens het Afvallen

motivatie

Afvallen begint bij de motivatie, heeft u geen goede motivatie, dan zal het u ook niet lukken. Daarom geven wij u in onderstaand artikel tips en redenen waardoor u motivatie uit kunt putten om af te vallen en deze motivatie tijdens het proces ook vast weet te houden.

Waarom wilt u afvallen?

Wanneer u op het punt staat om te starten met een dieet of uzelf voorneemt om kilo’s kwijt te gaan raken, bedenk dan goed voor uzelf waarom u het gaat doen. Het is heel belangrijk dat u voor zichzelf vaststelt wat de reden is. Zo kunt u tijdens zwakkere momenten in het afvalproces uzelf eraan herinneren waarvoor u het doet. En uit deze gedachte kracht halen.

Intrinsieke motivatie

Wanneer u motivatie om af te vallen zoekt, moet u er altijd voor zorgen dat die motivatie uit uzelf komt. Kortom u moet het zelf hebben bedacht en het zelf echt willen. Als u gaat afvallen omdat het van anderen moet of wanneer u met anderen meedoet die ook beginnen met afvallen, maar het zelf eigenlijk niet echt nodig vind, zal het u waarschijnlijk ook niet lukken. Alleen wanneer u een doel heeft en iets wilt bereiken, zult u daadwerkelijk resultaten gaan boeken.

Tips voor motivatie:


– Beloon uzelf

Stel een beloning voor uzelf in, voor wanneer u een deel van uw doel bereikt. Zeg bijvoorbeeld tegen u zelf dat wanneer u de helft van het gewicht dat u kwijt wilt raken, kwijt bent, u dat mooie cadeau, dat u al zo lang wilt hebben, voor uzelf mag kopen. Zo werkt u binnen het traject van gewicht verliezen ook naar doelen toe, en heeft u naast een interne ook nog een externe motivatiebron waar u kracht uit kunt putten.

– Bedenk hoe uw leven zal veranderen

Een goede motivatie om af te vallen, is om u in te beelden hoe uw leven eruit zal zien wanneer u uw streefbericht heeft bereikt. Zo kunt u dan misschien weer zorgeloos in uw zwemkleding lopen, wanner u er zin in heeft een strak shirtje met korte mouwen aan doen, en hoeft u zich nooit meer te schamen (als u dit überhaupt al doet) tijdens het sporten. Het vooruitzicht op een mooier leven is altijd, en niet alleen bij het afvallen, een sterke motivatiebron voor mensen.

– Breng uw omgeving op de hoogte

Wanneer u begint met afvallen kan het heel demotiverend werken wanneer bijna niemand in uw vrienden en kennissenkring hiervan op hoogte is. als iedereen om u heen altijd volop en het schransen is en u gek aankijkt wanneer u een hapje afslaat, zal dit de motivatie om af te vallen niet ten goede komen. Wanneer iedereen in uw omgeving echter op de hoogte is, zullen zij uw situatie met begrip behandelen. Daarnaast zullen ze u complimenteren met uw behaalde resultaten en respect opbrengen voor uw discipline. Uit deze complimenten zult u weer motivatie kunnen putten.

– Wees blij met behaalde resultaten

Wanneer u begint met afvallen gaat het soms een stuk minder snel dan gedacht. Wie weet had u gepland om een kilo per 2 weken kwijt te raken, maar verliest u slechts een halve kilo. Laat u hierdoor alstublieft niet demotiveren, want u boekt nog steeds resultaat. Ieder grammetje dat u verliest is een stap in de goede richting. Knoop dit goed in uw oren.

– Wees Reëel

Wees vanaf dag 1 eerlijk tegen uzelf. Wanneer u 200 kilo bent gaat u geen 30 kilo in een maand kwijt raken. Als u te hoge doelen voor uzelf stelt zal dit ontzettend demotiverend werken, aangezien u deze doelen nooit zal behalen. Stel daarom doelen die haalbaar zijn. Wij zeggen niet dat deze doelen makkelijk moeten zijn, in tegendeel, hoe zwaarder hoe beter. Maar het moet wel mogelijk zijn voor u. U zult tijdens het proces merken dat uw motivatie zal groeien naarmate u meer doelen haalt.

– Kies een outfit

U kent het ongetwijfeld, die leuke jurk of dat mooie pak wat u 5 jaar geleden nog zo goed paste. Denkt u zich eens in hoe fijn het zou zijn als u die outfit weer zou kunnen dragen. Vind of koop zo’n outfit voor uzelf, en probeer deze aan het begin van het traject te passen. Deze zal u dan helaas nog te klein zijn. Maar bedenk is wat een mentale kracht u uit het idee kunt halen dat u straks weer in deze outfit rondloopt.

– Zoek uit waarom het u niet lukt

Soms wil het afvallen gewoon even niet lukken. U kunt de verleiding van het lekkere eten niet weerstaan en u kunt het toch niet opbrengen om dat half uur te gaan hardlopen. Wanneer dit het geval is, moet u eerst even goed naar uzelf (van binnen) gaan kijken. Vaak komt u door even goed na te denken op de reden waarom u er niet volop voor gaat. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u zich niet volledig kan focussen door iets naars dat is gebeurt, of iets anders waarover u zich zorgen maakt, of u komt tot de conclusie dat u toch geen intrinsieke motivatie heeft. Wanneer u in ieder geval de reden heeft gevonden, is deze vaak makkelijk te ontkrachten en heeft u vervolgens wel alle motivatie om af te vallen en kunt u er 100% voor gaan.

Redenen om af te vallen:

– Een gezond leven is een leuker leven

Alles in uw leven is fijner en zal soepeler verlopen wanneer u gezonder en dus dunner bent. U heeft meer energie, beweegt makkelijker, voelt zich zekerder, wordt ouder en ziet er beter uit. Dit alles is ook de hoofdreden waarom bijna ieder individu probeert af te vallen wanneer dit nodig is. Deze reden mag u echter nooit vergeten. Wanneer u altijd wat aan de stevige kant bent geweest, is het misschien wat moeilijk voor te stellen, maar geloof ons en ieder onderzoek dat hier ooit naar is gedaan alstublieft. De kwaliteit van alles wat u doet en meemaakt zal omhoog gaan wanneer u geen overgewicht heeft. Dit lijkt ons persoonlijk de allerbeste motivatie om af te vallen.

– U bent zelfverzekerder

Vanwege uw eigen ervaring en onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, hoeven wij u niet te vertellen dat u lekkerder in uw vel zit wanneer u minder overgewicht heeft. Dit is ook heel logisch, want wanneer u dunner bent zult u ook aantrekkelijker zijn voor de andere sekse. Deze zullen u dit ook laten merken door middel van complimentjes, vluchtige blikken, maar uit Amerikaanse onderzoeken is ook gebleken dat mensen aardiger zijn tegen mensen die zij seksueel aantrekkelijk vinden. Kortom alle interacties met andere mensen zal soepeler verlopen, waardoor u meer zelfvertrouwen opbouwt. En vanuit dat zelfvertrouwen kunt u weer door bouwen.

– U zult langer leven

Het is heel simpel. Wanneer u dikker bent is de kans op hart en vaatziekten vele malen groter, zult u minder bewegen, waardoor uw kans op vele andere ziektes groter wordt en krijgt u sneller last van uw gewrichten en spieren vanwege al het gewicht dat ze moeten dragen. Kortom u zult minder oud worden, en de laatste jaren zullen dan ook nog eens een stuk minder prettig zijn vanwege alle gezondheidsklachten. En iedereen wil toch zo lang mogelijk van het leven kunnen genieten, als dat geen goede motivatie is om af te vallen, dan weten wij het ook niet meer.

– U geeft uw genen door

Wanneer een van de twee ouders aanzienlijk te dik is, heeft het kind een veel grotere kans om ook dik geboren te worden. Opgroeien als kind kan al moeilijk zijn, en u zou toch niet willen dat uw kind met veel overgewicht moet opgroeien. Bedenk wat voor nare gevolgen hij of zij hiervan zal ondervinden tijdens dingen als gymles of het mee-uit vragen van klasgenootjes. U gunt uw kind natuurlijk het allermooiste leven, u kunt hem dat deels geven door af te vallen.

– U zult kunnen sporten

Het is vervelend om te zeggen, maar zware mensen sporten te weinig. Dit komt deels doordat het overgewicht het sporten lastig maakt, maar deels hebben zij ook overgewicht omdat ze nooit veel hebben gesport. Een vervelende vicieuze cirkel. Sporten is cruciaal voor de mens, omdat u tijdens het sporten endorfine aanmaakt. Door dit hormoon voelt u zich gelukkiger. Wanneer u te veel overgewicht heeft zult u niet snel gaan sporten. Allereerst omdat het lastiger zal gaan met al het extra gewicht, ten tweede doordat u zich misschien schaamt, omdat u het er gek uit vind zien. Dit is ontzettend zonde. Want naast het feit dat u gezonder wordt door het sporten, wordt u er dus ook gelukkig door. Wanneer u een goed gewicht heeft bereikt zult u ook vaker sporten en nog meer van deze positieve effecten profiteren. Bovendien is uit recent onderzoek gebleken dat sporten goed is voor uw IQ, een leuke bijkomstigheid.

Conclusie

Afvallen begint bij uw motivatie. Stel deze dan ook goed voor uzelf vast wanneer u op het punt staat om te beginnen met afvallen. Zorgt u er ten alle tijd voor dat de motivatie die u hebt om af te vallen intrinsieke motivatie is. Want als u het niet 100% wilt, gaat het u ook niet lukken. Motivatie is soms lastig op te brengen, en daarom hebben wij in bovenstaand artikel de beste tips om motivatie op te creëren en de beste redenen om af te willen vallen geplaatst. Dit was het artikel motivatie om af te vallen, voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij het team van Echt Afvallen.